Potivit Wikipedia, un oras fantoma este acea asezare care a fost odata populata, insa a ajuns sa fie un sat sau un oras abandonat, care contine ramasite vizibile substantiale. Pe baza acestui lucru, te-ai fi asteptat ca astfel de asezari sa se afle destul de departe de civilizatie. Dar, pot sa iti spun ca te inseli: de exemplu, stiai ca Seattle este construit peste un alt Seattle? Exista mai multe astfel de orase care au o istorie impresionanta si sunt caracterizate de pustietate.

Cele mai ciudate orase fantomatice din lume

Tawergha, Libya- Pana in anul 2006, populatia orasului era de 24.223 locuitori; astazi insa, este o asezare absolut nelocuita. Situat la 38 km de Misrata, orasul fantoma a fost cunoscut odata din cauza palmierilor, a fructelor si a locatiei minunate care se intindea la numai cativa kilometri de mare. Insa, pacea a fost spulberata cand fortele anti-Gadaffi au doborat orasul in anul 2011.

Consonno, Italia- Antreprenorul italian Mario Bagno a avut un vis de a crea un orasel pentru copii, o versiune mini a Vegasului in Italia. Acesta a gasit locatia ideala in Consonno- un mic sat cu 200 de rezidenti, aflat la o ora de orasul Milano. A platit 22.5 milioane de lire in anul 1962 demoland tot satul pentru a crea spatiul de amuzament pentru copii. Dupa ce Bagno a ramas fara bani, acesta a renuntat la proiect, lasand in urma un peisaj fantomatic.

Varosha, Cipru- in urma exploziei turismului din anii 1970, guvernul din Cipru a construit un complex de mari dimensiuni pe plajele din Cipru. Creat pentru a atrage cat mai multi turisti, complexul a avut toate facilitatile imaginabile- dealeri auto, centre comerciale, baruri, cluburi de noapte si plaja la numai o aruncatura de bat. Insa, in 1974, o invazie turca a schimbat toate aceste lucruri, astfel ca la 20 iulie armata turca a avansat iar locuitorii au fost fortati sa fuga din zona de razboi.