Big Ben este porecla data marelui clopot al ceasului din turnul de nord al Palatului Westminster din Londra; numele acesta este folosit nu doar pentru clopot, ci si pentru ceas si, foarte des, pentru intregul turn cu ceas. Big Ben-ul este cel mai mare ceas cu clopot si patru fete, precum si pe locul trei in randul celor mai inalte turnuri cu ceas din lume. In prezent, denumirea oficiala este Turnul Elisabeta, redenumit pentru a sarbatori Jubileul de Diamant al Reginei Elisabeta a II-a in anul 2012. Ceasul a intrat in functiune pe data de 31 mai 1859, sarbatorind in 2009, 150 de ani de existenta. Turnul a devenit unul dintre cele mai importante simboluri ale Regatului Unit.

Turnul a fost ridicat ca facand parte din design-ul lui Charles Barry pentru un nou palat, dupa ce vechiul palat Westminster a fost, in mare, distrus de un incendiu pe 16 octombrie 1834. Noua cladire a Parlamentului a fost construita intr-un stil neo-gotic Desi Barry era arhitectul principal, a apelat la Augustus Pugin pentru a crea design-ul turnului cu ceas. Aceasta a fost ultima creatie a lui Pugin, inainte sa innebuneasca si sa moara.

Desi este una dintre cele mai faimoase atractii turistice ale lumii, interiorul turnului nu este deschis pentru cei care nu sunt rezidenti ai Regatului Unit, desi locuitorii pot sa planuiasca un tur (cu foarte mult timp inainte), prin membrul lor de Parlament. Totusi, turnul nu are lift, asa ca pentru a urca pana in varf, vizitatorii trebuie sa urce 334 de trepte din piatra de var. Turnul are 96 de metri.

Din cauza schimbarilor din sol, turnul se lasa usor catre directia nord-vest cu cate 230 de milimetri.

Ceasul a devenit un simbol al tarii, mai ales in mass media. Daca o televiziune sau un producator de film dorestee sa indice o locatie generica in Regatul Unit, un mod foarte popular este prezentarea pe fundal a turnului, adesea cu un taxi de culoare neagra sau un autobuz rosu in aceeasi imagine, acestea fiind alte simboluri ale tarii.