Peles

Castelul Peles este unul dintre cele mai cunoscute monumente ale Romaniei, fiind un palat ridicat in Sinaia intre 1873 si 1914 drept resedinta de vara pentru regii Romaniei. In prezent, acesta este muzeu.

Acesta a fost ridicat la dorinta regelui Carol I, planurile fiind realizate de arhitectii Johannes Schultz, Carol Benesch si Karel Liman, fiind decorat de J. D. Heymann, August Bembe si Bernhard Ludwig.

Principele Carol I a vizitat pentru prima data Sinaia in august 1866, declarandu-se apoi incantat de frumusetea locurilor respective. In acea perioada, Sinaia era un sat micut de munte, care se numea Podul Neagului. Asadar, regele stabileste ca aici se va construi un castel, numit Piatra Arsa. In 1872, acesta cumpara terenul necesar (1000 de pogoane), iar un an mai tarziu incep lucrarile, acestea fiind consude de Schultz, Benesch si Liman. In 1875 s-a pus piatra de temelie.

In anul 1883 are loc inaugurarea oficiala a Pelesului, regele vazandu-l ca fiind un sediu pentru noua dinastie. Amplasarea pe Valea Prahovei nu a fost intamplatoare, deoarece, in acea perioada, la Predeal se afla granita Romaniei cu Austro Ungaria; dupa unirea regatului cu Transilvania, castelul a ajuns chiar in inima tarii.

Desi a fost inaugurat in 1883, castelul a continuat sa se extinda, ajungand la forma din prezent abia in anul 1914, cand a murit Carol I. In 1896, imparatul austro – ungar Franz Joseph a fost oaspetele Peleseului.

Pelesul are 160 de camere, mai multe intrari si scari interioare. Turnul central are 66 de metri inaltime. Castelul dispune si de o sala de teatru cu o scena si 60 de locuri, pe langa loja regala. In zona Pelesului au mai fost ridicate doua constructii mai mici, Pelisorul si Foisorul.

Castelul ramane resedinta familiei regale pana in anul 1948 cand a fost confiscat de regimul comunist. In 1953 devine muzeu, insa acesta putea fi vizitat inca de pe vremea lui Carol I. In 1990, devine si Pelisorul deschis publicului. In 2006, guvernul roman a anuntat ca va retroceda castelul fostului rege Mihai I, retrocedarea in sine avand loc pe 20 februarie 2007. Din fericire pentru noi, regele a decis sa pastreze muzeul in circuitul turistic.