Iasi

Pe lista celor mai scumpe orase din Romania sunt incluse localitatile in care puterea oamenilor de cumparare este redusa. Evident, orasele care sunt cele mai scumpe sunt si, de obicei, cele mai mari. Orasele sunt asezate in ordine aleatorie.

Alba Iulia

Desi orasul nu este foarte scump, din foarte multe puncte de vedere se afla peste media localitatilor urbane care se afla la acelasi nivel de dezvoltare. Chiriile sunt relativ mari, iar vanzarile de apartament se afla, de asemenea, la niste preturi de peste limita maxima a pietei. Un apartament se vinde in prezent pentru sume cuprinse intre 20.000 de euro si 70.000 de euro. Surprinzator este faptul ca transportul cu taxiul se afla pe locul doi in topul celor mai scumpe din Romania.

Iasi

Fosta capitala a Moldovei a ramas izolata economic in ultimul deceniu, spre deosebire de celelalte mari orase ale Romaniei, numarandu-se printre cele mai scumpe urbe ale tarii. Orasul prezinta cifre statistice brute dezavantajoase pentru aproape toate sectoarele economice. In luna aprilie a acestui an, salariul mediu era de 1.681,25 de lei. Intr-adevar, acesta este mai mare decat cel din multe orase ale tarii, insa daca iti propui sa locuiesti singur, nu se poate acoperi costul cumulat al chiriei si intretinerii.

Brasov

Orasul este cunoscut datorita curateniei si frumusetii lui, insa se numara printre cele mai scumpe ale tarii, raportandu-ne la nivelul salariilor. In cazul in care esti chirias, tot salariul se duce pe utilitati si plata chiriei. Desi este liderul Regiunii de Dezvoltare Centru din toate punctele de vedere, acest lucru nu se raporteaza in salariu – de exemplu, salariile sunt mai mari in Sibiu, decat in Brasov. Un salariu mediu in Brasov este de 1.608 de lei.

Constanta

Din totalul populatiei active, doar 60% din populatia activa munceste. Celebrul oras – port de la Marea Neagra a reusit sa-si pastreze locul in clasamentul oraselor scumpe, insa nu si in ceea ce priveste calitatea ei. Desi ne asteptam ca economia locala sa fie arhidezvoltata, judetul are o rata a somajului de 4,2%, ceea ce inseamna ca este usor mai mica decat media natioanala, care este de 5,5%.