Turism african

Rolul determinant al conditiilor naturale in manifestarea caracterului sezonier al cererii favorizeaza existenta mai multor tipuri de oscilatii, in raport cu momentul sau momentele de maxim ale ofertei naturale.

O prima categorie o reprezinta localitatile sau zonele in care activitatea se concentraza intr-o singura perioada (sezon), ca urmare a faptului ca oferta intruneste maximum de cerinte o singura data pe an si pe o durata limitata. Acest tip de sezonalitate este specific, pentru tara noastra, litoralului, unde cererea se concentreaza in intervalul mai-septembrie cu un maxim in perioada 15 iulie-15 august, in celelalte luni ale anului solicitarile fiind sporadice (pentru tratament) sau lipsind complet.

Un al doilea tip de oscilatii se caracterizeaza prin existenta a doua perioade de sezon cu activitate turistica de intensitati apropiate, duratele in timp si mobilurile deplasarilor fiind insa diferite. Statiunile montane intrunesc cerintele unei activitati bisezoniere – iarna pentru zapada si practicarea sporturilor albe, iar vara pentru odihna, drumetii, alpinism etc. Perioadele de maxima intensitate sunt decembrie-martie, pentru sezonul rece si mai- septembrie, pentru sezonul cald. Caracteristic acestor zone este faptul ca si in perioadele de extrasezon (aprilie si octombrie – noiembrie) activitatea nu se restrange complet.

Exista, de asemenea, si zone de activitate permanenta, unde oscilatiile de la o luna la alta sunt nesemnificative. Din aceasta categorie fac parte statiunile balneo-climaterice, unde sosirile turistilor se distribuie relativ uniform de-a lungul anului, conditiile de clima neimpietand desfasurarea normala a tratamentelor si localitatile urbane, unde circulatia turistica este permanenta, ca urmare a varietatii activitatilor (congrese, targuri, expozitii, excursii, calatorii in tranzit etc.). Chiar si in aceste localitati exista perioade de mai mare concentratie, in lunile mai-octombrie pentru turismul de tratament balneo-medical, sezonul cald oferind mai multe comoditati si in septembrie-decembrie pentru centrele urbane, aceasta dovedindu-se perioada optima pentru desfasurarea unor manifestari stiintifice, cultural-artistice, sportive sau de alta natura.