Radautiul este un oras mic, din partea de nord a Romaniei, si care iese in evidenta datorita pozitiei sale geografice la poalele Obcinilor Bucovinei. Dar peisajele uimitoare nu sunt singurele lucruri care uimesc in Radauti, ci ceva putin mai bizar: cimitirul. Astfel, cimitirul local din Radauti este al doilea cimitir in lume care este taiat in doua de linia ferata care leaga Radauti de Putna. De asemenea, Radautiul este al doilea oras din lume unde linia de tren taie orasul prin centrul acestuia.

Orasul Radauti devine unic in tara si in lume din cauza ca trenul trece- sau a trecut pana acum cativa ani- exact prin mijlocul cimitului. Celalalt oras care se afla pe aceeasi lista este un oras mic din Elvetia, unde oamenii pot auzi sunetul trenului in timp ce ii plang pe cei pe care i-au pierut.

Trenul mai important decat cimitirul

Istoricii sustin ca ideea de a construi o cale ferata exact prin centrul cimitirul a apartinut administratiei austro-ungara, care era de parere ca transportul feroviar este mai important decat un cimitir.

Prima linie de tren de la Radauti a fost construita in anul 1869 si lega Cernauti de Suceava. In cele din urma, austro-ungarii au hotarat sa lege si alte orase importante de aceasta retea feroviara, asa ca s-a infiintat Caile Ferate locale ale Bucovinei, cu ajutorul caruia s-a construit linia Dornesti- Radauti- Putna- Nisipitu. Inainte de Revolutie, in Radauti a circulat si un tren accelerat, care venea de la Bucuresti si mergea spre Putna, iar in urma unor modificari realizate de autoritatile locale, sunetul trenului se poate auzea de patru ori pe zi in cimitirul din Radauti.

Din cauza privatizarii liniei ferate pe la mijlocul anilor 2000, calea ferata de la Dornesti spre Putna nu a mai fost circulata, iar din anul 2012, niciun tren nu a mai trecut prin Radauti. Radautenii isi doresc ca traficul feroviar sa isi reia activitatea, insa totul depinde de investiile locale si de imbunatatirea infrastructurii.