Deschis oficial in anul 2012, apeductul Veluwemeer este o lucrare de arhitectura si de inginerie uimitoare. Acest apeduct are o lungime de 25 de metri lungime si 19 metri latime, fiind localizat in Harderwijk,  in estul Olandei. In timpul proiectarii acestui pasaj unic in lume, inginerii au ales sa construiasca o cale navigabila peste drumul N302, unde, peste 28.000 de masini trec in fiecare zi.

Apeductul Veluwemeer

Apeductul Veluwemeer este un pod de mica adancime- de numai 3 metri- care permite barcilor mici, dar si vehiculelor de apa mai mari, sa treaca fara niciun fel de probleme. In plus fata de acest pasaj uimitor, pietonii pot sa savureze frumusetea acestuia de pe aleile pietonale realizate de-o parte si de alta a apeductului. Spre deosebire de podurile mobile sau de alte structuri de carosabil, design-ul acestui pod permite fluxul traficului constant, atat pe drum, cat si pe apa.

Cel mai probabil, inginerii au ales acest tip de design, fascinant, pentru a economisi mai multi bani, fata de alte tehnici de trecere pe cale navigabila. Un tunel, o optiune probabil luata in considerare, ar fi avut nevoie de ceva mai mult timp si efort pentru a obtine acelasi rezultat final. Un pod rutier ar fi fost, de asemenea, o alta idee de design, dar acest lucru ar fi implicat un buget mai ridicat si un timp de constructie mai lung.

In timp ce aceasta structura impresionanta nu a stabilit niciun record, se pare ca, totusi, apeductul este considerat a fi cel mai scurt din intreaga lume. Apeductele sunt gandite, de obicei, ca fiind tuneluri sau poduri utilizate in alimentarea cu apa sau irigatii, dar se pare ca aceasta structura poate avea si alt contur. Apeductele navigabile, cum este si Veluwemeer, includ poduri de teren si alte pasaje ce permit traficul barcilor sau altor vehicule maritime.

Blogger: Cristina M.