Uleiul de masline este un ulei esential adaugat in sapunuri, sampoane, balsamuri, produse cosmetice si este utilizat si pentru lampi. Caldura, lumina si aerul ii pot afecta gustul si valoarea nutritiva, de aceea trebuie pastrat in locuri intunecate si racoroase. Se degradeaza de asemenea odata cu timpul, astfel trebue consumat in maxim sase luni sau un an.
Beneficii
Este un ulei vegetal extras din masline strivite. Aproximativ 95% din productie este realizata in tarile mediteraneene. Producatorii de top sunt Spania, Italia, Grecia, Turcia, Siria, Tunisia, Portugalia, Statele Unite si Franta. Cateva informatii nutritionale despre uleiul de masline sunt:
- Este bogat in antioxidanti. Contine vitamina E (antioxidant activ), care ajuta in lupta impotriva radicalilor liberi care dauneaza pielii.
- Este de ajutor in reducerea tensiunii arteriale si previne riscul de afectiuni cardiace
- Contine compusi cu proprietati antiinflamatorii
- Previne oxidarea colesterolului, reducand astfel riscul de atac cardiac
- Ajuta la lubrifierea oaselor si previne degenerarea acestora
- Ofera usurare pentru diverse afectiuni precum astm, arteroscleroza, constipatie, diabet, probleme stomacale, artrita reumatoida, osteoartrita si altele
- Are beneficii pentru inima, piele, unghii si par
- Contine grasimi poli si monosaturate benefice pentru organism
Valorile nutritionale pentru 100 g ulei de masline sunt:
- energie – 890 kilocalorii
- grasimi saturate – 14 g
- polinesaturate – 11 g
- mononesaturate – 73 g
- omega-3 – peste 1,5 g
- omega-6 – 3,5 pana la 21 g
- vitamina E – 14 mg
- vitamina K – 62 μg
Uleiul de masline este foarte usor absorbit de corp, comparativ cu orice alta grasime comestibila. Poate fi folosit si ca inlocuitor pentru gatit, fiind singurul ulei din lume cu o mare varietate de arome naturale, niciodata una la fel cu cealalta. Nu contine colesterol, deci este sigur ca nu afecteaza inima. Este cunoscuta puterea sa vindecatoare inca din vremurile antice si este considerat foarte benefic pentru organism.