
Conceptul de dezvoltare durabila desemneaza totalitatea formelor si metodelor de dezvoltare socio-economica, al caror fundament il reprezinta asigurarea unui echilibru intre aceste sisteme socio-economice si elementele capitalului natural. Cea mai cunoscuta definitie a dezvoltarii durabile este, cu siguranta, cea data de Comisia Mondiala pentru Mediu si Dezvoltare (WCED) in raportul „Viitorul nostru comun”, cunoscut si sub numele de Raportul Brundtland: „dezvoltarea durabila urmareste satisfacerea nevoilor prezentului, fara a compromite posibilitatea generatiilor viitoare de a-si satisface propriile nevoi”.
Dezvoltarea durabila urmareste si incearca sa gaseasca un cadru teoretic stabil pentru luarea deciziilor in orice situatie in care se regaseste un raport de tipul om/mediu, fie ca e vorba de mediul inconjurator, economic sau social. Initial, dezvoltarea durabila s-a vrut a fi o solutie la criza ecologica determinata de intensa exploatare a resurselor si degradarea continua a mediului si cauta, in primul rand, prezervarea calitatii mediului inconjurator.
In prezent, conceptul s-a extins asupra calitatii vietii, in complexitatea sa, si sub aspect economic si social. Turismul durabil are in vedere dezvoltarea tuturor formelor de turism, managementul si marketingul turistic care sa respecte integritatea naturala, sociala si economica a mediului, cu asigurarea exploatarii resurselor naturale si culturale si pentru generatiile viitoare.
Impactul activitatii turistice
Un numar tot mai mare de factori de decizie implicati, sub o forma sau alta, in activitatile de turism sunt constienti de efectele provocate de dezvoltarea turistica, de impactul acestor activitati asupra populatiei si ambientului. In ultimii ani, s-a urmarit ca expansiunea turismului sa se realizeze echilibrat, in conformitate cu standardele care garanteaza pastrarea echilibrului ecologic si evita suprasolicitarea resurselor, poluarea si orice alte consecinte negative asupra mediului. Notiunea de impact presupune analiza relatiei turist – resursa turistica – produs turistic, care se desfasoara de la simpla vizitare a unui obiectiv turistic, pana la asigurarea pachetului de servicii si actiuni turistice, menite sa puna in valoare obiectivul respectiv.
fiecare educatie si mijloc are nevoie de modalitati de a se face cunoscute. turismul este un factor durabil pentru natura in masura in care este valorificat.