Ghetarii se formeaza de-a lungul unei perioade foarte lungi de timp, astfel ca atunci cand zapada cade aceasta se sedimenteaza si se compacteaza in gheata. De-a lungul a mii de ani, glaciari enormi se pot forma, astfel ca pot da nastere celor mai frumoase peisaje din lume. Iata care sunt cei mai frumosi ghetari montani- si nu numai- pe care ii poti vedea vreodata in lume. Din pacate, o buna parte a ghetarilor Pamantului se topesc din cauza incalzirilor globale, asa ca ar trebui sa ne grabim sa vizitam ce mai exista in prezent.

Peisaje inghetate

Yulong Glacier, China- acest ghetar montan se afla deasupra Muntelui Youlong din China, varful sau fiind subiectul poetic din opera ”Jade Dragon Snow Mountain”. Din pacate, nu poate fi vizitat foarte usor: vei avea nevoie de un echipament special si o serie de masti de oxigen in plus.

Furtwangler Glacier, Tanzania- O bucata de gheata care acoperea cea mai mare parte a partii de top a Muntelui Kilimanjaro. Din pacate, cea mai mare parte a acestuia s-a topit, cu toate ca mai exista o buna parte din gheta.. Oamenii de stiinta au facut unele preziceri pe urmatoarele decenii si sustin ca acest ghetar montan va disparea complet, astfel ca pasionatii de munte trebuie sa profite cat mai repede, pana nu va fi prea tarziu.

Jostedalsbreen Glacier, Norvegia- acest glaciar montan minunat este cel mai mare glaciar de uscat din Europa, astfel ca devine destul de interesant de a fi vizitat. Este situat in Norvegia si are o lungime de aproape 60 de kilometri.

Fox and Franz Josef Glaciers, Noua Zeelanda- acestia reprezinta o ”pereche” de munti glaciari care pot fi intalniti in Insula de Sud a Noii Zeelande, si se intind pe o suprafata de 13 kilometri si respectiv 12 kilometri.

Lambert Glacier, Antarctica- Antarctica reprezinta unul din cei doi poli de gheata a lumii. De fapt, potrivit Guiness World Record, Antarctica reprezinta cea mai mare calota glaciara, din moment ce masoara 4200 de kilometri lungime, se intinde pe mai bine de 100 de kilometri si are o grosime a ghetii de 2,5 kilometri.