Prislop

In Romania turismul religios este in floare. Cei care nu au incercat cel putin pentru pura curiozitate de a descoperi astfel de locatii, nu stiu ce pierd. Dincolo de partea religioasa si de ceea ce fiecare este liber sa creada, manastirile sunt locatii vechi, ample povesti de istorie si cultura. Merita vizitate! Iar Manastirea Prislop nu face exceptie.

Manastirea ce poarta numele de Prislop este una dintre cele mai vizitate din intreaga tara. Aici se odihneste Arsenie Boca, iar mii de pelerini vin aici sa se inchine.

Istorie

Aceasta manastire este atestata inca din secolul XIV. La vremea sa a cunoscut numeroase evenimente si a fost partasa la fapte istorice. Tot aici se afla si mormantul celei ce a fost domnita Zamfira, fiica lui Moise Voda Basarab. Exista si o legenda ce circula in privinta acesteia. Se spune ca aceasta a avut o preferinta aparte pentru acest loc. Aici s-a refugiat dupa moartea tatalui sau si mai cu seama a fost vindecata de apa din izvorul de aici. A restaurat biserica si s-a mutat aici, traind pana la finalul vietii.

De asemenea, duhovnicul Arsenie Boca odihneste aici. Viata acestuia este binecunoscuta de catre turisti, cei care vin sa se inchine la mormantul sau si care stau la coada ore in sir pana isi indeplinesc aceasta dorinta. De altfel insa putini stiu ca Arsenie Boca a fost persecutat, obligat de comunisti sa renunte la preotie si urmarit de securisti.

Desi acesta inca nu a devenit sfant inca, aceasta situatie urmeaza sa se reglementeze. Insa chiar si fara titulatura aceasta, este considerat facator de minuni. Acesta este de altfel si un simbol pentru aceasta locatie, in sensul in care cei care ajung aici nu vin intamplator ci pentru ca isi doresc sa ajunga la mormantul lui Arsenie Boca.

Cazare la Prislop sau in imprejurimi

Pentru cei care doresc sa realizeze turism religios in adevaratul sens al cuvantului se pot interesa de cazare Prislop in cadrul manastirii. Maicile din zona nu refuza pe nimeni. Doar ca, principiile de cazare sunt ceva mai diferite. Nu se permit anumite comportamente si este de la sine inteles ca sunt rigori specifice locatiei.

Un mare plus il castiga cazarea la manastiri intrucat pare sa fie locul ideal pentru meditare si reculegere. Dupa ce valurile de turisti se risipesc, cand se lasa seara domeneste linistea si pacea. Trairile in astfel de momente sunt unice, deosebite.

Altii se pot caza in imprejurimi, gasind chiar si hoteluri in Tara Hategului. Ofertele sunt variate si generoase, pentru orice tip de buget. Pentru a fi mai practici, turistii trebuie sa isi seteze locatiile pe care si le doresc sa fie vizitate, alegand astfel si care este unitatea de cazare ce ii avantajeaza cel mai mult din punct de vedere al localizarii.

In zona se mai poate bifa o oprire la manastirea Horezu, Polovragi de asemenea. Nu este de omis nici manastirea Lainici din Defileul Jiului. In orice caz, astfel de locatii au fiecare in parte un farmec deosebit si sunt de o incarcatura speciala aparte. Cei care sunt adeptii acestui tip de turism spun ca se reculeg cel mai bine in astfel de locatii.