Afis Vama Veche

In fiecare vara, in satele 2 Mai si Vama Veche ajung zeci de mii de turisti, dorind sa se relaxeze si/sau sa se distreze, insa mai putini stiu istoria acestor locuri.

Cele doua state (caci, in ciuda concurentei puternice pe care o prezinta in fata unor statiuni ca Mamaia sau Eforie, inca nu au fost ridicate la rangul de statiune turistica), fac parte din comuna Limanu, localitate intemeiata in 1863 pe vremea cand zona inca apartinea Imperiului Otoman, de catre turci si tatari. In 1887, Mihail Kogalniceanu a infiintat satul 2 Mai, numele provenind de la ziua istorica de 2 Mai 1864 cand Alexandru Ioan Cauza a dizolvat adunarea legislativa a Principatelor Unite, punand astfel sa-asi promoveze reformele.

Primii oameni stabiliti aici au fost rusii din secta Raskol, cunoscuta si drept secta castratilor, acestia plecand din Rusia cand au fost impuse reformele religioase. Acestia considerau ca Adam si Eva au pacatuit prin actul sexual, asa ca barbatii isi mutialau partile intime, iar femeile isi taiau sanii. Pentru a nu se pierde secta, barbatii erau mutilati abia dupa ce lasau femeile gravide. In 1861, in Romania existau 20.000 de membri ai acestei secte, inclusiv in Iasi, Galati si Bucuresti.

Vama Veche a fost evitata multa vreme din cauza teritoriului putin primitor – chiar si numele gagauz „Yilanlik” inseamna „loc plin de serpi”. Denumirea avea sa fie schimbata in 1913. Istoria turistica a inceput in anii 1940, cand o parte din elita societatii si-a reorientat vacantele catre Vama Veche, dupa ce Balcic a revenit Bulgariei.

Totusi, Vama Veche a inceput sa atraga atentia abia in a doua jumatate a secolului al XX-lea. Universitatea din Cluj – Napoca avea contract cu satul Vama Veche, transportand aici in tabara, intre 15 iunie si 15 septembrie, mai multe serii de turisti. In 1989, comunistii doreau transformarea satului intr-o zona agricola, insa planul a fost oprit, dupa plecarea acestora de la putere. Statiunea a inceput sa se dezvolte cu adevarat incepand cu anii 1990, in 1995 deschizandu-se aici primul bar, „La Bibi”.