Muynak

Cu totii stim ca filmele horror sunt fictionale, dar asta nu ne opreste sa ne uitam sub pat dupa fiecare episod din Scooby Doo. Frica ne face sa inchidem partea rationala a creierului nostru, de aceea pana si cel mai rezonabil om se va trezi ocazional ca tipa cand vede o fetita cu parul ud coborandu-i peste fata. Insa sunt si locuri la care poti sa te uiti doar o data si sa deduci – prin procesul deductiei logice – ca reprezinta casa unor monstri oribili.

Imaginea imposibila sau trucata care apare in articol prezentand vase abandonate in mijlocul desertului reprezinta tot ceea ce a mai ramas din Muynak, un oras din vestul Uzbekistanului. Acum multi ani, sute de nave ajungeau in ocupatul port deschis la Marea Aral, dar de-a lungul timpului apa de acolo … a cam disparut.

Marea (de fapt, un lac), s-a micsorat la 10% din dimensiunea sa originala. Acest lucru a inceput sa se intample in anii 1960, cand apele Aralului au fost deviate continuu de catre – ghiciti cine – guvernul sovietic, avand ca scop irigatia. Linia de coasta s-a retras iar si iar, intr-un final, ajungand la sute de mile distanta de la fostul oras prosper de pescuit. Orasul a murit incet, iar vasele ramase in Muynak au devenit izolate, neavand unde sa plece, atunci aparand camilele in peisaj.

Oamenii inca traiesc in Muynak, cosmarul post-apocaliptic al unui pescar, insa nu intr-un numar mare. Poate din cauza faptului ca este un oras-port in mijlocul desertului sau poate din cauza toxicitatii metalelor grele din apa care otravesc usor locuitorii sau poate ca localnicii s-au saturat de Scooby Doo si gasca sa care inspecteaza locul abandonat in fiecare seara, cat timp sunt urmariti de o fantoma pirat, care, sa fim seriosi, e batranul Winters purtand o masca.