La sfarsitul lunii septembrie, pe coasta Australiei s-a format o prapastie de mari dimensiuni, astfel ca au fost „inghitite” o masina, o caravana si cateva corturi, fortand evacuarea a aproape 300 de oameni din campusul amenajat pe o plaja din Queensland. Din fericire, nimeni nu a fost ranit si nu s-au raportat alte victime.
Pe coasta Queensland, aproape 200 de metri de plaja si 50 de metri de teren de camping de langa Rainbow Beach s-au prabusit intr-o groapa adanca de aproape 3 metri. O astfel de situatie a avut loc si in anul 2011, in acelasi camping, iar geologii incearca sa investigheze ce anume se petrece pentru a stabili daca si alte zone sunt menite sa dispara.
Formare de doline
Deci, ce este aceasta prapastie? Practic, astfel de gauri au loc atunci cand sistemele de pesteri sau alte cavitati de sub pamant se prabusesc, iar solul de la suprafata incepe sa se „scurga” inauntrul lor. Acest lucru poate fi extrem de periculos, dar cand apa este implicata in proces, pamantul care este inghitit se comporta asemeni nisipurilor miscatoare. Acelasi lucru s-a intamplat si acum in Australia, dar si in Florida in anul 2013, cand un barbat a murit din cauza ca dormitorul lui s-a prabusit si a cazut intr-o prapastie nou formata.
Uneori, aceste cavitati subterane se prabusesc in mod natural pentru a produce doline, dar de cele mai multe ori sunt declansate de ploi abundente sau de inundatii care destabilizeaza rocile de la suprafata Pamantului. Oamenii de stiinta au demonstrat ca, chiar si golirea unei piscine ar putea da nastere unei astfel de gauri in pamant. De asemenea, cutremurele pot declansa aparitia unor astfel de cavitati, insa oamenii de stiinta din Australia exculd aceasta posibilitate.
„Aceasta zona este extrem de cunoscuta pentru astfel de fenomene, gaurile din pamant fiind ceva care au legatura cu modul in care apa se misca pe Pamant in descursul a milioane si mii de ani. Un cutremur ar putea da nastere unei astfel de doline, insa aici nu este cazul”- sustine inginerul geotehnic Allison Golsby.