Nomadul este o persoana care calatoreste dintr-un loc in altul, avand de fiecare data doar o locuinta temporara. Isi schimba locatia odata cu schimbarea de climat, de ocupatie sau din cauza altor motive.

Inainte de inflorirea si stabilizarea culturilor umane, omul era nomad. Inca exista unele comunitati ce duc un stil de viata nomadic – calatoresc dintr-un loc in altul, isi fac tabere si asezari temporare in unele locuri. In scenariul modern insa, majoritatea prefera sa aiba un loc stabil.

Odata cu divertismentul adus de calatorie vine insa si instabilitatea. Odata cu emotia vin si provocarile adaptarii la conditiile de trai diferite din fiecare loc. Sa vedem cateva avantaje si dezavantaje ale acestui stil de viata.

Avantaje

  • Iti place sa explorezi locuri noi? Stilul de viata nomadic ti se potriveste perfect in acest caz. Explorezi natura, stiluri diferite de viata, inveti despre diferite culturi, traditii si asa mai departe.
  • O noua perspectiva. Poti sa vezi viata si prin ochii altora. Intelegi mai bine cum gandesc unii oameni si ce le influenteaza parerile. Vezi mult mai multe puncte de vedere.
  • Cand calatoresti mult dintr-un loc in altul si inveti noi moduri de a supravietui, iti dezvolti capacitatea de adaptare. Inveti sa accepti schimbarea mult mai usor.

Dezavantaje

  • Impact asupra finantelor – nu ai siguranta unui job stabil, nu ai un venit asigurat. Va trebui sa ai tot timpul alt job pentru a-ti asigura existenta, iar daca mai ai de intretinut si o familie, este si mai dificil.
  • Sacrificii. O viata nomadica cere multe sacrificii. Vei fi tot timpul pe drumuri si vei rata astfel evenimente importante din viata prietenilor si familiei. Va trebui sa lasi toate aceste lucruri in urma, sa faci sacrificii si sa mergi mai departe.
  • Nu vei avea un loc pe care sa-l numesti „acasa”. Mutandu-te din loc in loc nu vei avea cum sa simti ca apartii vreunui loc anume. In fiecare locatie totul va fi doar temporar.

Tinand cont de avantaje si dezavantaje, este dificil sa spunem daca e ceva bun sau rau stilul de viata nomadic. Cert este ca acest stil de viata este doar pentru cineva caruia ii place sa exploreze lumea si adora sa rupa monotonia, sa se mute dintr-un loc in altul si sa traiasca o noua viata in fiecare loc. Cu siguranta acest stil de viata nu se potriveste cuiva care considera ca fericirea inseamna o viata stabila, plina de lux si confort.