rau de miscare

Daca e un singur lucru care te impiedica sa mergi intr-o calatorie, poate fi raul de miscare. Se manifesta prin senzatii de greata sau ameteala la unele persoane care calatoresc cu trenul, cu masina, cu avionul sau barci si vapoare, dar se poate manifesta si in cazul celor care merg in parcuri de distractii. Starile care se manifesta in cazul persoanelor ce sufera de rau de miscare sunt ameteala, paloarea fetei, dureri de cap, stari de oboseala sau de voma. Desi nu este o problema foarte grava, ii poate afecta pe cei ce calatoresc frecvent.

Remedii

In cazul unei calatorii cu trenul, aseaza-te cu fata in sensul de miscare al trenului, pe unul din locurile din fata, si cu o fereastra aproape. Aceasta metoda poate aduce o oarecare usurare, intrucat ochii si urechile percep miscarea intr-un sens normal, trebuie evitate scaunele pozitionate invers sensului de miscare al trenului. In cazul avioanelor e recomandat sa te asezi pe un loc apropiat de partea din fata a aripii, in acea zona e inregistrata cea mai putina miscare. Daca vei calatori cu masina, recomandat e sa stai pe locul din fata, iar in cazul in care te afli pe o ambarcatiune evita partile laterale si stai cat mai aproape de centru.
Cand incepi sa te simti ametit, poti sa privesti la obiecte si forme de relief aflate in departare, astfel se poate atenua senzatia de miscare rapida care iti provoaca starea de rau. De asemenea trebuie sa te feresti de a-ti incarca stomacul inainte de calatorie, evita consumul alimentelor condimentate sau pline de grasimi. Abtine-te de la fumat, iar daca incepi sa te simti rau, ia o pauza, fa o scurta plimbare, respira adanc si eventual ia o pastila, daca te ajuta.

Factori ce contribuie la raul de miscare

Urechea interna detecteaza sensul miscarii, iar ochii spun organismului ca se misca in diferite directii. Receptorii din piele trimit informatii catre creier, muschii si articulatiile alerteaza creierul despre pozitie si miscare, iar daca aceste semnale nu sunt interpretate bine, apar starile neplacute.

Spre exemplu, in momentul in care calatoriti cu masina si cititi o carte, creierul primeste semnale confuze. Urechea interna si receptorii din piele semnaleaza faptul ca va aflati in miscare, in timp ce ochii sunt concentrati pe un obiect static si muschii sunt relaxati aratand starea de repaos. Aceste semnale contradictorii provoaca aparitia simptomelor de rau de miscare.

In orice caz, in cazul in care calatoriti si stiti ca suferiti de rau de miscare, tineti la indemana niste pungi pentru momentul in care vi se face rau.