Curentul Golfului

In afara influentelor standard, proprii fiecarei zone climatice, pe care le exercita suprafetele acvatice asupra atmosferei, în functie de traseele curentilor oceanici, suprafetele acvatice oceanice pot fi, azonal, mai calde sau mai reci decât suprafetele acvatice si continentale invecinate. Curentii oceanici au un rol climatogen deosebit. Importanta lor pentru clima si deci pentru dezvoltarea vegetatiei, faunei, a stratului de sol si în ultima instanta a dezvoltarii societatii omenesti din ariile continentale invecinate depaseste uneori importanta hidrologica a acestor curenti, astfel incat, in unele tratate de geografie fizica, curentii oceanici sunt studiati la factorii dinamici ai climatului si nu in partea de hidrologie. Oricum, in climatologie este necesara analiza lor din punct de vedere climatogenetic.

Suprafetele acvatice pot transmite caldura atmosferei prin radiatie, schimb turbulent si prin inglobarea in marea cantitate de vapori de apa atmosferici a temperaturii latente de evaporare. Curentii oceanici influenteaza decisiv temperatura, umiditatea relativa, ceata, nebulozitatea si precipitatiile din atmosfera de deasupra lor, din ariile invecinate, iar uneori aceste caracteristici atmosferice sunt transferate adanc în interiorul continentelor, de catre circulatia generala a atmosferei. Cei mai importanti curenti oceanici apar sub influenta unui sistem de vanturi regulate, predominante, cum ar fi alizeele, vanturile de vest ale zonei temperate, sau a vanturilor de est, polare. O parte din curentii oceanici isi schimba semestrial sensul, fiind pusi în miscare de circulatia musonica, cum este sistemul curentilor oceanici din Oceanul Indian.

Ca si sistemul circulatiei generale a atmosferei, sistemul curentilor oceanici este un factor de echilibru, avand tendinta de uniformizare a temperaturii pe glob. Curentii calzi transporta spre zonele deficitare termic, zonele subtropicale, temperate, subpolare si polare, mari cantitati de caldura. Doar pe seama energiei solare primita de catre respectivele zone, temperatura lor ar trebui sa fie mult mai scazuta.

In zona temperata a Atlanticului de Nord, curentul Golfului, transmite atmosferei cantitati de caldura ce ajung la 80-100kcal/cm2/an, cantitate echivalenta cu cea primita într-un an de la Soare de suprafata terestra în aceasta zona. Intr-o situatie contrara se afla suprafata curentului Californiei din estul Oceanului Pacific, suprafata ce absoarbe anual, de la atmosfera foarte calda, 60kcal/cm2/an.