Statuia Libertatii este o sculpura colosala neoclasica situata pe insula Liberty din portul New York in orasul New York, Statele Unite ale Americii. Statuia din cupru, creata de Frederic Auguste Bartholdi, un sculptor francez si construita de Gustave Eiffel, a fost ridicata pe 28 octombrie 1886, fiind un cadou pentru Statele Unite din partea Frantei.

Statuia prezinta o femeie intr-o roba, Libertas, zeita romana, care poarta o torta si o tabula ansata (o tableta care invoca legea), pe care este trecuta data semnarii Declaratiei Americane de Independenta, patru iulie 1776. Un lant rupt se afla la piciaorele ei. Statuia este un simbol al libertatii si al Statelor Unite, fiind si primul lucru pe care il vedeau imigrantii care soseau in America.

Bartholdi a fost inspirat de profesorul in drept si politicianul Edouard Rene de Laboulaye, despre care se spune ca ar fi zis in 1865 ca orice monument ridicat in cinstea independentei Americii ar trebui sa fie, corect, un proiect comun intre Franta si America. Din cauza situatiei politice problematica din Franta, lucrul la statuie nu a inceput pana la inceputul anilor 1870. In 1875, Laboulaye a propus ca francezii sa finanteze statuia iar americanii sa ofere situl si sa construiasca piedestalul. Bartholdi a terminat capul si mana care tina torta inainte ca statuia sa fie complet proiectata, aceste bucati fiind prezentate publicului la expozitii internationale.

Statuia a fost terminata in Franta si trimisa pe bucati pe nave catre America, unde a fost ansamblata. Statuia a fost inchisa pentru renovare pentru o buna perioada a anului 1938. La inceputul anilor 1980, s-a descoperit ca aceasta s-a deterioarat atat de mult incat o restaurare majora era necesara. Cat statuia a fost inchisa intre 1984 si 1986, torta si o mare parte a structurii interne au fost inlocuite. Dupa atacurile din 11 septembrie 2001 a fost inchisa din motive de siguranta si securitate.; piedestalul a fost redeschis in 2004, iar statuia in 2009.