Statui

Perceptia:

Repede, ce-ti vine in minte cand spun „Grecia Antica”? Daca esti la fel ca multi oameni, vei spune imagini cu barbati in togi sau statui de marmura alba fara pupile in ochi. Acele statui ornate din marmura alb pur, prezentand frumusetea austera si puterea epica a zeilor si eroilor au lasat o impresie profunda in istorie. Sculptorii renascentini au realizat propriile statui, similare, bazandu-se pe credinta ca asa au procedat si inteleptii greci.

Receptia:

Grecia Antica arata mai mult de parca cineva ar fi combinat o parada LGBT cu festivalul Mardi Gras. Studiile recente, care au folosit puterea laserului, au descoperit ca dupa ce terminau celebrele statui si cladiri pe care le stim astazi, grecii le acopereau din cap pana in picioare cu culori primare luminoase. Sculptorii greci lucrau impreuna cu pictorii pentru a realiza modele de culori pentru a-si face statuile si cladirile sa iasa in evidenta.

Deci, intre toate teoriile si filosofiile lor, grecii erau foarte interesati sa se asiguere ca viata lor de zi cu zi seamana cu coperta unui turneu Magical Mystery. Ah, stiti celebrul Parthenon? Tinand cont de cum erau pictate cladirile inainte, cel mai probabil era o combinatie stralucitoare de galben aprins, rosu si albastru.

De ce ne imaginam gresit?

Ca urmare a trecerii timpului, precum s-a intamplat si cu piramidele din Egipt, vopseaua primitiva folosita pe statui s-a sters, deci cand au fost redescoperite de civilizatiile de mai tarziu, au aparut in forma lor alba. Iar oamenilor le-a placut ideea de marmura alba.

Chiar si asa, arheologii stiau ca statuile fusesera pictate, din moment ce s-au gasit documente in care se precizeaza acest lucru. Totusi, oamenii au preferat sa expuna statuile albe, simple, din moment ce aratau mai mult ca ceva pe care fondatorii civilizatiei vestice ar fi facut: pure, curate, capturand exact esenta si forma frumusetii corpului – in timp ce versiunile pictate aratau ca ceva pe care l-ai face la ora de lucru manual.