Gradul de participare la activitatea economica este evaluat prin rata de activitate. Gradul de participare, de implicare a populatiei active intr-o activitate economica inregistreaza mari diferentieri spatiale si in timp.
Comparand numai cei doi ani de referinta – 1992 si 2002 se poate observa cu usurinta diferentierile inregistrate in privinta gradului de participare la o anumita activitate economica, inclusa intr-un sector de activitate (structura populatiei active pe sectoare de activitate).
In 2002, fata de 1992, sectorul primar (contrar evolutiei europene privind ocuparea fortei de munca), inregistreaza valori din ce in ce mai mari. Judetele in care acest sector a inregistrat cele mai mari cresteri sunt: Botosani, Satu Mare, Dambovita, Valcea, Bistrita-Nasaud, Salaj s.a. Acest sector castiga teren in fata altuia, asa cum este cel secundar.
Sectorul tertiar inregistreaza cresteri in anul 2002 fata de 1992, aproape in toate judetele. Aceste cresteri nu sunt deosebit de mari, dar ele exista. Acest fapt este imbucurator, avand in vedere cresterea sectorului economic care antreneaza populatia activa in domenii europene.
In privinta ratei de activitate feminina si masculina, in Romania, se inregistreaza inca mari diferentieri, care in timp se adancesc si mai mult.
Rata de activitate masculina este mai mare decat cea feminina, iar in privinta repartitiei populatiei active pe sectoare de activitate se inregistreaza o crestere a populatiei active feminine in sectorul primar si in sectorul tertiar.
Pentru sectorul primar este inregistrata cresterea ponderii populatiei feminine din agricultura. Tot in agricultura se constata si o crestere a populatiei varstnice, iar in unele judete (in special a cele de campie) si a populatiei tinere.
Acest fapt are consecinte negative in ceea ce priveste randamentul sl eficienta activitatilor agricole si a gradului de scolarizare.
Populatia masculina are o pondere mai mare in sectorul secundar.