taj mahalTaj Mahal-ul este un simbol al dragostei eterne si a atras foarte multi vizitatori indragostiti prin istoria sa unica si prin arhitectura. Frumusetea sa a avut tot timpul un efect uimitor.

O capodopera in adevaratul sens al cuvantului, Taj Mahal-ul are o aura de romantism, o simetrie perfecta si este una din cele mai reusite creatii ale omului din toate timpurile.

Cei ce au vazut aceasta „minune in marmura” cu ochii proprii pot vorbi ore intregi despre frumusetea palatului. Istoria spune ca imparatul Shah Jahan, inca de cand era print, s-a indragostit de cea care urma sa ii devina sotie – Mumtaz Mahal. Se spune ca a fost dragoste la prima vedere pentru ambii si ca nunta a fost una foarte pompoasa si de o splendoare de nedescris. Mumtaz Mahal a murit dand nastere celui de-al paisprezecelea copil, avand ca ultima dorinta ridicarea unui monument care sa imortalizeze iubirea ce a existat intre ea si imparat. Doliul imparatului si al intregului imperiu a durat doi ani, dupa care imparatul a hotarat sa indeplineasca ultima dorinta a sotiei. Se spune ca a vrut sa mai construiasca un alt Taj Mahal in marmura neagra, opusul celui in alb. A fost impiedicat de detronarea si plasarea sub arest la domiciliu insa, fiul sau Aurangazeb facand acest lucru. Din fortul Agra din apropiere putea sa vada minunatia Taj Mahalului, unde a fost inmormantat alaturi de sotie dupa moartea sa.

Constructia palatului a inceput in anul 1631 si a durat aproape 22 de ani pana lucrarea a fost finalizata. Monumentul este rezultatul eforturilor a peste 20000 oameni si in jur de 1000 de elefanti care au lucrat in tot acest timp de 22 de ani pentru realizarea sa.

Palatul pare de culoare roz dimineata, este alb complet in timpul zilei, auriu in momentul inserarii si de un argintiu stralucitor in lumina lunii. Palatul este ca un magnet care te atrage prin frumusetea sa, te captiveaza atat de mult incat nu te mai saturi sa il privesti. Cei ce au vizitat deja Taj Mahal-ul confirma asta si cu siguranta este o buna alegere pentru cei ce vor sa adauge palatul pe lista de obiective vizitate in lume.