Turnul Eiffel

Turnul Eiffel este un turn de fier localizat pe Champ de Mars in Paris, Franta. Aceasta poarta numele inginerului Alexandre Gustave Eiffel, a carui companie a proiectat si construit turnul. Ridicat in 1889 pentru Expozitia Universala din 1889, a fost initial criticat de o serie de intelectuali si artisti importanti pentru design-ul sau, insa a devenit intre timp o icoana culturala la nivel global pentru Franta si una dintre cele mai recognoscibile structuri ale lumii. Turnul este cea mai inalta constructie din Paris si cel mai vizitat monument cu plata din lume – doar in anul 2011 au urcat in turn 6.98 de milioane de ani. Turnul si-a primit vizitatorul cu numarul 250 de milioane de in 2010.

Turnul are 324 de metri, avand o intaltime similara cu o cladire de 81 de etaje. Baza sa este patrata, avand 125 de metri pe o parte. In timpul constructiei, turnul Eiffel a intrecut monumentul Washington, primind titlul de cea mai inalta cladire ridicata de om din lume, record detinut timp de 41 de ani, pana cand cladirea Chrysler din New York City a fost ridicata in 1930. Datorita adaugarii unei antene pe turn in 1957, acum este mai inalta decat cladirea Chrysler cu 5.2 metri. Fara sa fie luate in considerare antenele de transmisie, este a doua cea mai inalta cladire din Franta, dupa viaductul Millau.

Turnul are trei niveluri pentru vizitatori, pe primul si al doilea aflandu-se restaurante. Platforma superioara a observatorului de pe al treilea nivel se afla la 276 de metri deasupra pamantului, cel mai inalt punct accesibil din Uniunea Europeana. Biletele se pot achizitiona pentru a urca cu scarile sau liftul catre primele doua niveluri. Urcarea de la nivelul solului pana la primul etaj consta in 300 de trepte, precum si distanta dintre primul etaj si al doilea. Desi exista trepte si catre al treilea si cel mai inalt nivel, acestea sunt, in general, inchise publicului, putandu-se ajunge acolo doar cu ajutorul liftului.