Turnul din Pisa este de departe cea mai faimoasa constructie inclinata din lume, fiind un reper al orasului italian Pisa.
Turnul a fost construit pentru a servi drept campanila pentru Domul din Pisa. La 12 ani dupa momentul punerii pietrei de temelie, pe noua august 1173, cand se ajunsese la etajul al treilea cu constructia, din cauza calitatii proaste a solului pe care se afla, fiind alcatuit din nisip si noroi argilos, turnul a inceput sa se incline in directia sud-est; ca urmare, pentru urmatorii o suta de ani, constructia s-a oprit, pe langa faptul ca Pisa se afla in conficte militare cu Genova, Lucca si Florenta. Acest lucru a dus, totusi la stabilitatea solului. Celelalte patru etaje au fost construite oblic, compensand astfel pentru partea inclinata. Al saptelea etaj a fost terminat in 1319 de catre Tommaso di Andrea Pisano, care a reusit sa armonizeze elementele gotice ale camerei clopotnita cu stilul romantic al restului turnului.
Avand un rol important in industria turismului din localitatea Pisa, guvernul italian a fost foarte implicat in consolidarea care a avut loc in perioada anilor 1990. In luna decembrie a anului 2001, turnul a fost declarat sigur si stabil pentru urmatorii trei sute de ani, fiind redeschis publicului.
Inaltimea turnului este de 56 de metri, avand o greutate de 14.453 de tone. Turnul se deosebeste de obisnuitele turnuri patrate din centrul Italiei, precum si de turnurile ascutite raspandite in partea de nord a continentului european. Turnul din Pisa este alcatuit din 14.200 de tone de marmura alba de Carrara si are sapte clopote, insa folosirea acestora este interzisa de mai mult timp, deoarece ar putea prezenta riscul prabusirii. Cel mai mare dintre ele a fost instalat in anul 1655.
Clopotele sunt actionate doar static, ca masura de precautie, doar cu ciocane de impact electromagnetic intern la ora pranzului (ora 12 ziua) si inainte de slujbele religioase.