Urs polar pe gheata

Incerc sa fiu optimist aici, asa ca hai sa privim lucrurile astfel: in fiecare iarna, cineva sau 10.000 de cineva uita sa porneasca termostatul bunicii si pana vine vremea Craciunului, familia se aduna pentru a descoperi o bunica inghetata sub bradul de Craciun.

OK, asta a fost mai tulburator decat daca as fi zis-o pe sleau: iernile ucid oameni. Nu e vorba doar de inghetat pana la moarte; ierni mai reci vor salva pe cam oricine de la murit din aproape orice. Studiile au aratat ca frigul cauzeaza cam orice fel de moarte, de la atacuri de inima la boli infectioase, toate aparand in perioada temperaturilor reci de iarna. De exemplu, bolile respiratorii cresc in procent cu 149% in iernile reci. Mortile din cauza problemelor cu sistemul digestiv cresc cu 113%. Pana si mortile din cauza parazitilor ajung la 112%, in ciuda credintei populare care sustine ca temperaturile calde sunt mai benefice pentru parada parazitilor. Si, desigur, temperaturile mai calda rezulta in mai putina gheata, lucru care, la randul lui, duce la mai putine accidente de masina.

Numeste un mod de a muri si, foarte probabil, temperaturile reci maresc riscul. Acum vine partea ciudata: oamenii nu stiu de ce. O teorie sugereaza ca temperaturile reci pun mai multa presiune pe fiecare sistem al corpului. In orice caz, temperaturile reci nu ne fac bine, iar iernile mai calde nu pot decat sa ne ajute.

Studiile prezentate aici au fost realizate in Statele Unite ale Americii si probabil ca se aplica tuturor tarilor industrializate care au un climat similar. In tre timp, oamenii care traiesc aproape de Ecuator si-o vor lua peste cap maxim de schimbarea climatica – orice, de la inundarea coastelor, la secete in tari care deja mor de foame, la malarie … Totusi, noi vom economisi atat de mult ca nu vom mai cheltui banii pe mitene.