Pastele este una din cea mai importanta sarbatoare in tot universul crestin. Data la care se sarbatoreste Pastele este legata strict de fazele lunii. Anul acesta, Pastele se sarbatoreste anul acesta in data de 20 Aprilie. Pentru lumea crestina, marea importanta o reprezinta sarbatorirea invierii lui Iisus Hristos. In functie de locatie, romanii au mai multe obiceiuri specifice acestei perioada. Daca vrei sa vezi cum se sarbatoreste in diferite colturi ale Romaniei si daca vrei sa vizitezi unul din aceste locuri, citeste in continuare.
Incepem cu Suceava unde in mare parte, in aceasta perioada se pregatesc Babele. Este vorba despre o prajitura realizata din aluat de cozonac, turnat in forme speciale. Umplutura acestei prajituri se realizeaza din stafide, nuca si rahat turcesc. Mai apoi, babele sunt duse de catre credinciosi la biserica, la Slujba de Inviere. Tot in regiunile din Moldova, dupa ce se savarseste Slujba de Inviere, credinciosii obisnuiesc sa duca lumina pe cimitir, pentru cei dragi trecuti la viata vesnica.
Bucovina are si ea obiceiurile ei. In noaptea de inviere, fecioarele merg in clopotnita si spala limba clopotului cu apa neinceputa. Mai apoi, dimineata, se spala cu aceasta apa si se spune ca vor fi frumoase tot anul. Mai mult, datina spune ca asa cum alearga toti crestinii la Inviere, in momentul in care la biserica se trag clopotele, asa vor alerga si feciorii dupa fete.
In Apuseni si in Tara Motilor intalnim un alt obicei unic. Feciorii merg la biserica in noaptea de Pasti, iau toaca si merg cu ea in cimitir. Aici sunt pusi sa o pazeasca de cei care incearca sa o fure. Daca e furata, cei care trebuiau sa o pazesca vor oferi un ospat pentru „hoti”. Daca nu, „hotii” sunt cei care vor pregati ospatul pentru feciorii care au reusit sa pazeasca toaca.
Tu unde vrei sa mergi de Paste?