Nu sunt multi cei care au curajul de a lasa totul in urma si de a porni de la capat. Sa pleci si sa lasi totul, incepand o alta viata in alta parte nu este tocmai ceea ce ai putea face. Si daca ai ajunge intr-un astfel de punct cel putin sa alegi locul cu o speranta de viata mai mare.

Ca un indice pentru modul in care se dezvolta si progreseaza o societate indicele varstei medii de trai este o analiza constanta. Asa aflam ca romanii traiesc in medie cu 5 ani mai putin decat ceilalti europeni. Si cand vine vorba de o analiza in tara partile extremiste se pare ca tin de Valcea unde se traieste pana la 77, 78 de ani in medie in timp ce la Satu Mare media este de 73 de ani.

Romanii au o medie de viata de 74 de ani. In cazul femeilor inseamna putin peste 71 de ani, in timp ce pentru barbati inseamna putin peste 78 de ani. Intr-un top al oraselor se incepe cu Valcea si se continua cu Cluj si Brasov. Cu toate acestea nu suntem cei mai fericiti in acest top caci avem o diferenta de 4% fata de alte state in lume. Asa cum spun analistii ar trebui sa oprim evolutia lor in loc pentru a putea ajunge pe aceeasi lungime de unda.

Cu toate acestea sub noi se afla Bulgaria si Letonia insa nu in cele din urma si Lituania. Ori in astfel de tari ajungi sa nu iti doresti sa traiesti. Dar, decat o viata mizera si lunga mai bine una scurta insa implinita. Cum nu le poti avea pe toate sa ne gandim acum ce cantareste mai mult. Insa nici din acest punct de vedere Romania nu este mai presus caci se pare ca in media europeana a unei vieti sanatoase suntem cu o diferenta de 5 ani.